23 abr. Pere Palà i Xavier Moncunill, de la UPC, ens expliquen els seus projectes
Els convidats del dia 20 d’abril són Pere Palà i Xavier Moncunill, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Pere Palà Schönwälder és doctor Enginyer de Telecomunicació, professor Titular de la UPC. Actualment és director del departament d’Enginyeria Minera, Industrial i TIC de la UPCi cap del grup de recerca de Circuits i Sistemes de comunicació de la UPC.
El seu currículum inclou:
- Encarregat de la posada en marxa dels estudis d’Enginyeria Tècnica de Telecomunicació a Manresa (UPC) l’any 1995.
- Cap de l’àrea de telecomunicació del Centre Tecnològic de Manresa (2000-2004).
- Impulsor del Grau d’Enginyeria de Sistemes TIC de la UPC. (2010-Actualitat).
- Investigador principal de 6 projectes de I+D estatal. Investigador principal de nombrosos projectes de I+D+I amb empreses. (2000-Actualitat).
El ministeri d’Economia i Competitivitat del govern espanyol ha concedit mig milió d’euros a quatre projectes de recerca de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa:
- Monitoritzar la manera de caminar per detectar a temps possibles problemes.
- Matemàtica teòrica per estudiar estratègies òptimes en cada situació.
- Plataformes per controlar vibracions i poder simular onades i terratrèmols.
- Recerca per convertir el gas de la combustió fòssil en sofre per a ús industrial.
Els investigadors principals de cadascun d’aquests projectes són tots doctors i professors a l’Escola Politècnica. Es tracta de Pere Palà, Josep Maria Rossell, Josep Freixas i Xavier Gamisans.
Avui tenim entre nosaltres al responsable del projecte a través del qual es pretén monitoritzar la manera de caminar per detectar a temps possibles problemes.
Pere Pal investiga com utilitzar la mínima energia possible en comunicacions sense fils. “Això es tradueix en bateries que duren més o que s’alimentin d’energia que hi ha al medi com petites plaques solars, el moviment d’una branca o canvis de temperatura”, diu. El seu projecte de recerca també inclou monitoritzar de manera contínua com camina una persona per detectar possibles problemes de salut.
Uns sensors a les sabates enviaran el senyal a una base que, al seu torn, descarrega totes les dades a un servidor. Això permetria al metge especialista veure qualsevol possible problema “si es detecta un canvi de patró a l’hora de caminar”. Té el suport de la Fundació
Althaia.