16 des. Els beneficis del IX Concert de Reis organitzat pel Rotary es destinaran a l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer
El Concert de Reis, organitzat pel Rotary Club Manresa-Bages, es consolida com una tradició d’aquestes Festes de Nadal i enguany arriba a la novena edició. Enguany tindrà lloc el diumenge 9 de gener, a les 7 de la tarda, al Teatre Kursaal de Manresa. Sinfonietta de Zilina, una reconeguda orquestra d’Eslovàquia amb més de 50 músics, serà l’encarregada d’oferir “LA GRAN GALA STRAUSS”.
L’objectiu del Rotary és intentar omplir el Kursaal ja que els beneficis que s’obtenen d’aquest concert serveixen com a dotació econòmica per al Premi Simeó Selga. En l’edició de l’any passat l’import assolit va ser d’uns 6.000 euros que es van entregar Banc dels Aliments de Manresa.
Justament, aquesta setmana el jurat d’aquest guardó, que també arriba a la novena edició, ha decidit que el guanyador sigui l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer i Altres Demències del Bages, Berguedà i Solsonès (AFABBS) perquè pugui executar un projecte que té, com a principal objectiu, oferir un espai de formació contínua com a suport als familiars dels malalts amb demència.
El Rotary Club Manresa-Bages entregarà el premi en el decurs del Concert de Reis que programa amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa i d’un centenar d’empreses de la comarca del Bages. Les entrades es poden adquirir a les guixetes del Teatre Kursaal per un preu de 24 euros.
Premi Simeó Selga
L’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer i Altres Demències del Bages, Berguedà i Solsonès ha estat guardonada amb la novena edició del Premi Simeó Selga, que té com a objectiu donar suport econòmic a una projecte d’interès social promogut per una entitat de la comarca del Bages.
L’objectiu de l’AFABBS és desenvolupar un projecte formatiu, en col·laboració amb la Fundació Universitària del Bages (FUB), per tal de poder acreditar cuidadors de malalts amb demència. El projecte neix com a resposta a una demanda de les famílies afectades que necessiten cuidadors formats per atendre a les persones amb demència. Durant el darrer any, l’associació ha registrat 54 d’aquestes peticions.
Així, neix el repte de l’associació de millorar el servei de suport als familiars. I és que la millora dels coneixements en els principis bàsics d’atenció als malalts per part de cuidadors formats garanteixen una millor atenció al malalt i, alhora, pot incidir en la millora del descans i tranquil·litat que els familiars directes es mereixen.
Aquest projecte pioner, conjuntament ideat amb la FUB, preveu formar i acreditar una seixantena de cuidadors. Els participants al curs es formaran en els principis bàsics de les cures a persones amb la patologia d’Alzheimer; es donaran coneixements per ajudar al familiar en necessitats bàsiques de suport; s’oferiran coneixements bàsics d’higiene, alimentació i mobilització del malalt; i s’analitzaran elements de prevenció i seguretat. Aquest projecte formatiu també pretén que les persones formades puguin aplicar els coneixements adquirits en l’àmbit professional.
L’orquestra i el programa del IX Concert de Reis
Fundada el 1974 com l’única orquestra de cambra estatal de l'”Període Clàssic” a Eslovàquia, ocupa una posició molt destacada dins de la cultura musical eslovaca i enla Txeca, a més de la seva considerable reputació internacional. Alguns dels components de l’orquestra han obtingut premis en concursos internacionals com a solistes o com a músics de cambra. La qualitat dels intèrprets, al costat de l’experiència i musicalitat del seu director artístic i fundador, Eduard Fischer, ha facilitat un ràpid creixement artístic de la formació.
El1977 l’orquestra es va donar a conèixer internacionalment en ser convidada al Festival de Salzburg i designada com orquestra oficial d’aquest prestigiós festival. Van seguir les seves aparicions al Festival Primavera de Praga i altres festivals d’Europa, com el Festival de Primavera i Festival Haydn de Viena, les Setmanes de Música a Sofia, el Festival El Djem a Tunísia, el Festival de Bonaguil a França, el Festival Johann Strauss Pare a Viena, el Festival del Llac de Constança a Suïssa, i el Festival de Música d’Ankara entre molts altres.
L’orquestra ha tocat en sales prestigioses de Viena com El Musikverein ila Konzerthaus,la Casa dels Artistes a Praga,la Tonhalle de Düsseldorf, l’Òpera Còmica de Berlín, la de Catedral de Sant Francesc d’Assís, al Palau dela Música de Barcelona ,el Teatre Arriaga Bilbao, el Concertgebouw a Amsterdam,la Symphony Hall d’Osaka,la Metropolitan maig a Tòquio, el Theatre dela Monniae a Brussel·les, el Mozarteum de Salzburg, el Teatre Abadia a Madrid, el Tonhalle de Zuric ila Gran Sala de Concert dela Filharmònica de Sant Petersburg, entre altres. Ha efectuat més de 2.300 concerts en gairebé tots els països d’Europa, a Tunísia, Japó, Brasil, Canadà i Estats Units.
Christian Pollack, el director
Va néixer a Viena i va estudiar violí, viola, piano i composició al Conservatori i a l’Escola de Música de Viena. També en aquesta ciutat va estudiar direcció amb H. Swarowsky, i amb S. Celibidache a Munic. Va debutar el 1971 en el teatre de Regensburg, van seguir altres compromisos en Aquisgrà, Klagenfurt, Viena, Lucerna i el Festival de Bregenz. Ha estat director convidat de l’Orquestra dela Ràdiode Baden-Baden, i les orquestres d’òpera de Nuremberg, Essen i Viena (Volksoper). Des de 1995 dirigeix les classes d’òpera del Conservatori dela Universitat Privadade Viena i des de 2002 és el principal director convidat de l’Orquestra de Cambra de Zilina, a Eslovàquia.
Ha realitzat nombrosos enregistraments de música vienesa, per a Naxos i Marco Polo, especialment de les obres de la família Strauss, Ziehrer, Suppe i Komzak amb les Orquestres de Kosice, Bratislava i Zilina.
Isabella Ma Zach, soprano
Va néixer a Bruck (Steiermark) Àustria. Va estudiar cant a l’Escola Superior de Música i Arts Escèniques a Viena on es va diplomar el 1991 amb distinció. Va participar en les Setmanes Festives del Danubi a Wachau, amb papers en òperes de Grétry, Haydn i Scarlatti. Des de 1991 forma part de l’Òpera Estatal de Dresden on ha interpretat, entre d’altres els papers, el de Marie del Carnaval a Roma de J. Strauss i, el de Gretel en Hänsel i Gretel d’E Humperdinck. Entre 1994-1997 va cantar com a solista amb el cor del Teatre Vogtland a Plauen. Actua com a convidada a les escenes dels teatres de l’Òpera de l’Estat de Saxònia, a l’Escena Regional de Saxònia Radebeul, al teatre Hans-Otto Theater a Potsdam, a l’Òpera de Cambra de Viena, al Teatre Ronacher i en el Teatre “Estatal Baden bei Wien”.
Ha participat en gires per les Filipines, el Carib, el Japó, Suïssa, Lisboa – el 1998 durant l’EXPO-, i l’abril del2000 a Corea del Nord. Convidada al Japó el 2000 com a Euridice a “Orfeu en l’Infern”, el 2001 com a Rosina en el Barber de Sevilla, el 2003 com a Adele al Ratpenat i el 2004 com a Valenciennes ala Viuda alegre. El gener de 2004 va participar en la gira “Johann Strauß Gala” sota la direcció d’H Prikope. Al juliol 2006 i 2007 va participar al Festival Internacional “Grand Waltz” a Sant Petersburg i al desembre d’aquell mateix any va participar en una gira per Espanya cantant àries d’operetes de J. Strauss.