06 març La llar d’infants Rexics de Canet de Fals guanya la segona edició del premi ‘La Ciència i els Infants’ del Rotary Club de Manresa-Bages
L’escola Sant Ignasi, de Manresa, s’emporta el segon premi, mentre que el tercer reconeixement és per a l’escola Pla del Puig, de Sant Fruitós de Bages. En l’acte del lliurament de premis el prestigiós investigador manresà Juan Ignacio Cirac demana que la ciència s’acosti als infants perquè ‘els ajuda a fer-se preguntes i a obrir els ulls’
La llar d’infants Rexics de Canet de Fals és la guanyadora de la segona edició del premi La Ciència i els Infants que promouen el Rotary Club de Manresa-Bages i la UManresa-FUB amb la voluntat de divulgar la ciència en els primers anys de la infància. El veredicte s’ha fet públic aquest dilluns al vespre en el marc de l’acte de lliurament dels premis que també han distingit les escoles Sant Ignasi, de Manresa, i Pla del Puig, de Sant Fruitós de Bages, respectivament. L’acte ha comptat amb la presència del prestigiós físic manresà Juan Ignacio Cirac a la sala d’actes de la UManresa-FUB.
Propostes de nivell
El jurat ha destacat la qualitat dels catorze projectes de les dotze escoles de la Catalunya Central que han optat als premis enguany. El primer premi, atorgat a la llar d’infants Rexics, ha estat la proposta titulada Canviarà i s’ha valorat l’originalitat, la claredat de l’acostament al concepte científic i la capacitat d’afavorir la iniciativa intencionada i la possibilitat de resolucions diverses. El segon premi, proposat per l’escola Sant Ignasi de Manresa, sota el títol Puc o no puc fer una volta de campana? ha destacat per l’originalitat i la cura en la tria dels materials i la capacitat d’afavorir la iniciativa intencionada i la possibilitat de resolucions diverses també. I finalment el projecte Observem què passa quan juguem amb pèndols, de l’escola Pla del Puig, de Sant Fruitós de Bages, ha estat reconeguda amb el tercer premi que ha destacat també per l’originalitat, la cura en la tria dels materials i l’adequació d’aquests en l’ús dels infants. El premi, aportat pel Rotary Club de Manresa-Bages, ha consistit en material educatiu vinculat a l’aprenentatge científic valorat en 600 euros per a l’escola guanyadora, 400 per a la segona, i 200 euros per a la tercera.
Acostar la ciència als infants
L’acte va comptar amb la intervenció del prestigiós físic manresà Juan Ignacio Cirac. Cirac va demanar que la ciència s’acosti als infants perquè “els ajuda a fer-se preguntes, a qüestionar els aspectes quotidians i a obrir els ulls”. L’investigador va destacar la importància de fer-ho a partir dels 3 anys en un moment en què els nens i nenes estan oberts, sense prejudicis . Cirac és un investigador reconegut a nivell mundial per la seva tasca en la computació quàntica i l’òptica quàntica, emmarcades en la teoria quàntica i la física teòrica. Des de l’any 2001, és el director de la Divisió Teòrica de l’Institut Max-Planck d’òptica quàntica a Garching (Alemanya). En la seva intervenció, el físic va explicar els canvis profunds que suposaran els futurs ordinadors quàntics que permetran fer operacions fins ara inimaginables a partir del treball amb elements microscopis. Cirac va apuntar que “esdevindran una nova eina per a la investigació de molècules que permetran dissenyar nous fàrmacs i avançar en la investigació mèdica o bé en l’encriptació en l’àmbit de la seguretat”.