19 abr. L’escola Riu d’Or de Santpedor, guanyadora del Premi La Ciència i els Infants del Rotary Club de Manresa Bages i la UManresa
L’escola Riu d’Or de Santpedor és la guanyadora del Premi La ciència i els Infants 2017, que convoquen el Rotary Club de Manresa Bages i els estudis d’Educació Infantil d’UManresa amb l’objectiu de promoure l’educació científica en les primeres etapes educatives. El veredicte s’ha fet públic aquesta tarda en un acte que ha comptat amb la intervenció del prestigiós físic Jorge Wagensberg, doctor en Física, professor a la Universitat de Barcelona i responsable de l’àrea de Ciència i Medi Ambient de l’Obra Social la Caixa.
En la seva intervenció, Wagensberg ha afirmat que per incentivar les vocacions científiques és important convidar els més joves a participar en la resolució d’enigmes científics amb total llibertat i sense límits. “La ciència només serà divertida si jo gaudeixo fent ciència”, ha dit el físic, que aposta per la interdisciplinarietat i per “no donar mai res per bo”.
Les propostes guardonades
Tubenginy és el nom de la proposta presentada per l’escola Riu d’Or i que ha estat reconeguda amb el primer premi. El jurat n’ha valorat especialment l’originalitat, la claredat de l’acostament al concepte científic, la capacitat d’afavorir la iniciativa intencionada i la possibilitat de resolucions diverses en els alumnes.
El segon premi ha estat per a la llar d’infants Rexics de Canet de Fals, que ha presentat la proposta titulada Més enllà del treure i posar. L’escola Sant Ignasi de Manresa ha estat reconeguda amb el tercer premi per la proposta El moviment s’encomana.
El premi consisteix en material educatiu vinculat a l’aprenentatge científic valorat en 600 euros per a l’escola guanyadora, 400 euros per a la segona, i 200 euros per a la tercera.
El Premi La Ciència i els Infants ha comptat enguany amb la participació de deu escoles i llars d’infants de la Catalunya Central. A més dels premis en material educatiu, el Rotary Club Manresa-Bages ha facilitat que els centres participants visitin el Lab 0_6, un espai permanent dels estudis d’Educació Infantil d’UManresa per promoure l’educació científica a les primeres edats. Paral·lelament, el professorat ha rebut unes sessions formatives par part dels docents dels estudis d’Educació Infantil per incentivar la didàctica del coneixement del medi.
Un premi per promoure l’interès per l’educació científica
L’objectiu del Rotary i dels estudis d’Educació Infantil d’UManresa amb aquesta convocatòria és promoure l’interès per l’educació científica a les primeres edats, concretament en l’etapa educativa que va dels 0 als 6 anys. El fet d’acostar la ciència als infants té per objectiu incrementar la comprensió que aquests tenen sobre els fenòmens del món i, a la vegada, fer créixer el seu interès per les vocacions científiques en el futur.
Les propostes dels diferents centres educatius es van presentar en el marc de la sisena edició de la Fira d’Experimentació per a infants de 0 a 6 anys d’UManresa, que es va celebrar el passat dissabte 25 de febrer.